BASWA Acoustic Project Highlight: CU GSAS Writing Studio

baswa.jpg

MAD worked with BASWA Acoustic to complete the renovation of the Columbia University Graduate School of Arts & Sciences (GSAS) Writing Studio. BASWA has kindly selected this project as part of their featured works this month:

The Columbia University Graduate School of Arts & Sciences (GSAS) Writing Studio, located within the Lehman Library, was specifically designed to support art and science doctoral students who are in the process of writing their dissertation. When creating the writing space for dissertating students the project architect, Matiz Architecture & Design, understood the importance of acoustics within the design to create a space that promoted occupant wellbeing and stimulated both collaborative and individual work. 

The design encloses the mezzanine to provide acoustical separation between the library and the GSAS Writing Studio, while also allowing natural light into the space through perimeter windows. To improve on speech intelligibility within the space and maximize natural light, BASWA Phon Sound Absorbing Plaster was integrated into the studio’s ceilings. “

Read the entire article [HERE].


The Pratt Student Union is a NYCxDESIGN Awards Finalist!

n1.png

We are very excited to announce that our work at Pratt Institute’s Student Union has been named a 2019 NYCxDESIGN Awards Finalist in the Higher Education category!

n2.png

Our design for the Student Union makes use of the historic structure to reconnect the heart of Pratt’s campus. The Student Union now features three interconnected levels of open areas that encourage students to use this building as a key campus circulation element. A large stepped platform acts as a piazza within the main volume, providing circulation to the mezzanine above as well as seating on and below, while open lounge areas are distributed throughout with enclosed meeting rooms on the perimeter and a video room tucked away below the reception platform in what was previously a pool.

n3.png

The award ceremony will take place on Monday, May 20th. See the full list of finalists here

A New Center at Stevens Supports a Comprehensive, Holistic Approach to Student Wellness

The 7,200 square-foot facility places the university’s student health services, counseling and psychological services and disability services in one area for the first time in modern Stevens history. 

In her remarks, Marybeth Murphy, vice president for enrollment management and student affairs, explained that placing all three support services in one location was the culmination of a years-long effort to create a truly student-centric facility.

“We want students to walk into this beautiful, state of the art building knowing that there will be privacy and that they can receive holistic and integrated wellness support and guidance all in one place. “

Wellness Cetner waiting room.jpg

Promoting student health and wellness under one roof

The new center is housed in the renovated Pond House, a two-story brick building named in honor of Francis Jones Pond, a notable chemistry professor who taught at Stevens in the early 20th century. 

The new center creates a one-stop wellness center for students, providing health services on the first floor; counseling and psychological services (CAPS) and disability support services on the second floor; and wellness education programs and services in the lower level. 

The building was modernized to meet current accessibility standards and features a ramp and elevator. In addition, the new space addresses a critical need by the Office of Disability Services to provide a space for proctoring exams for students who need testing accommodations.

“Our ability to proctor exams for students has been vastly improved. The disability services area includes a dedicated space with divided consoles so that students who need testing accommodations can take exams right in the wellness center,” explained Sara Klein, assistant vice president for student affairs.

One of the most significant enhancements is having a dedicated space in which to provide wellness education workshops and training sessions, said Klein.

“Besides having a truly modern, updated facility, the newest addition to our wellness offerings in the center is the ability to accommodate a wellness educator, who was hired in November, and a dedicated space where we can offer wellness education and health promotion. That’s something we haven’t had the ability to offer in our prior locations,” she said.

Continue reading HERE.

Stevens Institute of Technology - Student Wellness Center Opening

Yesterday was the Grand Opening of Stevens Institute of Technology’s Student Wellness Center, where MAD recently completed construction. The design work added an elevator, new stairs, and ADA accessibility to the building in addition to providing clinical exam rooms, counseling rooms, and supplementary administrative facilities. We are very excited to have seen this project come to fruition and wish its users all the best with their new Wellness Center!

Yesterday was the Grand Opening of Stevens Institute of Technology’s Student Wellness Center, where MAD recently completed construction. The design work added an elevator, new stairs, and ADA accessibility to the building in addition to providing clinical exam rooms, counseling rooms, and supplementary administrative facilities. We are very excited to have seen this project come to fruition and wish its users all the best with their new Wellness Center!